donderdag 2 mei 2013

Kaart Walcheren – Vakantie Zeeland

Kaart Walcheren, het schiereiland is een voortzetting van Zuid-Beveland: CIA
Walcheren is een schiereiland in het centrale westelijk deel van de zuidwestelijke Nederlandse provincie Zeeland. Het gebied heeft een oppervlakte van 215,72 km² en telt 113.911 inwoners (2012).

Op Walcheren liggen de Zeeuwse provinciehoofdstad Middelburg en de havenstad Vlissingen.

Het schiereiland ligt in het westen aan de Noordzee, in het zuiden aan de Westerschelde, in het oosten aan het Sloe en in het noorden aan het Veerse Meer.

De Veerse Gatdam uit 1961 verbindt Walcheren met Noord-Beveland. De dam is een onderdeel van de Deltawerken.

De Sloedam verbindt ter hoogte van Arnemuiden het schiereiland Zuid-Beveland met Walcheren. Voor de aanleg van de dam werden deze eilanden gescheiden door het Sloe. De Sloedam werd in 1871 aangelegd voor de spoorlijn van Vlissingen naar Roosendaal

Sinds de sluiting van de Oosterscheldedam en de Veerse Gatdam is de Sloedam een slaperdijk.

Het Kanaal door Walcheren heeft een lengte van 14,5 kilometer, met sluizen in Veere en Vlissingen. Het kanaal verbindt het Veerse Meer met de haven van Vlissingen en daarmee met de Oosterschelde.

Het Kanaal door Walcheren doet dienst voor de scheepvaart en voor de afwatering van het gebied ten westen ervan.

Het grootste deel van Walcheren bestaat uit laag gelegen kleiplaatgronden en poelgronden, die doorsneden worden door hogere en zavelige stroken kreekruggronden. Veel van dit gebied is geschikt gemaakt voor akkerbouw.

Gemeenten
Walcheren bestaat uit drie gemeenten. Dit zijn Middelburg, Veere en Vlissingen.

Vakantie
Walcheren is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de stranden, de waterrecreatie en de historische steden.

Het voormalige Veerse Gat heet na de aanleg van de Veerse Gatdam het Veerse Meer. Het is een populair watersportgebied dat veel toeristen trekt.

Het meer is een populaire watersportplaats voor zeilers, surfers, sportvissers en sportduikers. Via een kabelskibaan bestaat de mogelijkheid om te waterskiën.

Bij De Piet is een kanohaven en rond het Veerse Meer zijn 3.500 ligplaatsen voor plezierjachten.

Op Walcheren liggen diverse aantrekkelijke badplaatsen, zoals Domburg, Zoutelande, Dishoek, Westkapelle, Oostkapelle en Vrouwenpolder.

Op het schiereiland Walcheren zijn wandelroutes en fietsroutes uitgezet. Verder zijn er hotels, campings, vakantiehuisjes, jachthavens voor het doorbrengen van een aangename vakantie.

Middelburg
Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland. De oude kern van de stad wordt omgeven door bolwerken. Dit zijn overblijfselen van de bij de stadsuitbreiding van 1595–1598 aangelegde vestingwerken.

Een aantal monumentale bezienswaardigheden in Middelburg zijn het gotische stadhuis, de abdij van Middelburg, met het abdijplein, de Koorkerk, de abdijtoren en de Nieuwe Kerk, en de Koepoort.

Steden en plaatsen Walcheren
Een aantal steden en dorpen op Walcheren zijn Middelburg, Veere, Vlissingen, Westkapelle, Oost-Souburg, Serooskerke, Zoutelande, Arnemuiden, Vrouwenpolder.

Vlissingen is het eindpunt van de spoorlijn van Roosendaal naar Vlissingen, die de Zeeuwse lijn wordt genoemd.

Kaart Kanaal door Walcheren: Rijkswaterstaat

Kaart Walcheren
Walcheren is een schiereiland in de Zuidwest-Nederlandse provincie Zeeland.

Kaart Walcheren, steden, wegen, spoorwegen, topografie: US Army