zondag 28 april 2013

Kaart Schouwen-Duiveland – Vakantie Zeeland

Kaart Schouwen-Duiveland: CIA
Schouwen-Duiveland is een eiland in de Zuidwest-Nederlandse provincie Zeeland. Het eiland heeft 34.049 inwoners (januari 2013) en ligt in het noordwesten van de provincie. Het stadhuis van de gemeente is gevestigd in Zierikzee.

Schouwen-Duiveland ligt in het noorden aan het Brouwershavense Gat en het Grevelingenmeer, in het oosten aan het Zijpe, in het zuiden aan de Oosterschelde, Mastgat en Keeten en in het westen aan de Noordzee.

Het eiland is in het noorden via de Grevelingendam en de Brouwersdam verbonden met het Zuid-Hollandse schiereiland Goeree-Overflakkee.

De Oosterscheldekering en de Zeelandbrug verbinden Schouwen-Duiveland in het zuiden met Noord-Beveland.

De naam Schouwen-Duiveland is ontstaan door de gezamenlijke inpoldering van de eilanden Schouwen, Duiveland, Bommenee en Dreischor.

Omstreeks 1300 bestond het huidige Schouwen-Duiveland uit deze vier eilanden. Maar sinds die tijd groeide door het bedijken van de stromen die deze eilanden scheidden het geheel aan tot een eiland. Dit proces was in 1610 voltooid

Het eiland is voor het grootste deel vlak en delen ervan liggen onder de zeespiegel. In het westen zijn duinen waarvan het hoogste punt ongeveer 42 meter boven het zeeniveau ligt.

Brouwershavense Gat en Grevelingenmeer
Het Brouwershavense Gat is een voormalige zeearm tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Aan de oostzijde gaat het over in de Grevelingen.

De afdamming vond plaats in het kader van het Deltaplan en kwam in 1971 gereed. Hierdoor ontstond het Grevelingenmeer, een groot binnenmeer met een oppervlakte van ongeveer 14.000 hectare.

Via de Grevelingensluis bij Bruinisse kan de scheepvaart het Krammer bereiken.

De Brouwerssluis is onderdeel van de Brouwersdam en verbindt het Grevelingenmeer met de Noordzee. De sluis werd in 1978 in gebruik genomen.

Oosterscheldekering
De Oosterscheldekering is een afsluitbare stormvloedkering die Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland verbindt. Over de kering loopt de N57. De kering heeft een totale lengte van bijna acht kilometer.

Gemeente Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland is ook een gemeente. Het gemeentehuis is gehuisvest in de stad Zierikzee.

De gemeente kwam op 1 januari 1997 tot stand door de samenvoeging van de gemeenten Brouwershaven, Bruinisse, Duiveland, Middenschouwen, Westerschouwen en Zierikzee. Deze zes gemeenten waren ontstaan op 1 januari 1961 uit een voorgaande herindeling.

Vakantie
Schouwen-Duiveland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege de stranden en badplaatsen, de prachtige natuur, de mogelijkheden voor waterrecreatie en de aantrekkelijke plaatsen en steden.

Tussen Renesse en Westerschouwen ligt een uitgestrekt gebied van stranden, duinen en bossen.

Natuurgebieden in Schouwen-Duiveland zijn onder andere de Vroongronden, Schelphoek, Dijkwater en de duingebieden bij Haamstede.

De plaats Renesse is als vakantiebestemming erg in trek bij jongeren.

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Bij de Brouwersdam wordt veel aan windsurfen en waterskiën gedaan. Den Osse en Scharendijke zijn favoriete stekken om te duiken.

Op en langs de de Oosterschelde liggen verschillende broedplaatsen van vogels. De schorren en slikken zijn voor vogels belangrijke vindplaatsen van voedsel.

Op Schouwen-Duiveland zijn tal van hotels, bungalows, jachthavens, vakantiehuisjes en campings te vinden om een aangename vakantie door te brengen.

Slikken van Viane
Langs de zeedijk van Schouwen-Duiveland liggen de slikken van Viane. Deze slikken zijn een onderdeel van het natuurgebied Nationaal Park Oosterschelde.

Op dit schorren- en slikkengebied, dat langs het Mastgat ligt, groeien Zeeuwse zeegroenten zoals lamsoor en zeekraal.

Langs de zeedijk zijn nog de oude zogenaamde Muraltmuurtjes te zien, die dienden als waterkering.

Steden en plaatsen Schouwen-Duiveland
Een aantal steden en plaatsen in Schouwen-Duiveland zijn Zierikzee, Brouwershaven, Renesse, Bruinisse, Serooskerke, Haamstede, Brijdorpe, Burgh, Burghsluis, Den Osse, Dreischor, Elkerzee, Ellemeet, Kerkwerve, Looperskapelle.

Moriaanshoofd, Nieuwerkerk, Nieuwerkerke, Noordgouwe, Noordwelle, Oosterland, Ouwerkerk, Scharendijke, Schuddebeurs, Sirjansland, Westenschouwen, Zonnemaire, Beldert, Capelle, Nieuw-Haamstede.

Kaart Schouwen-Duiveland: Rijkswaterstaat