Kaart Westerschelde: Rijkswaterstaat |
De Westerschelde heeft een lengte van 76 kilometer en is op verschillende plaatsen ruim 5 kilometer breed. Het diepste punt ligt bij de plaats Borssele. Hier is de diepte 67 meter onder NAP. Dit is het diepste punt van het Nederlands continentaal plat.
De riviermond is in tegenstelling tot de Oosterschelde, de Grevelingen en het Haringvliet niet afgesloten van de Noordzee in het kader van de Deltawerken, omdat door afdamming de haven van Antwerpen moeilijker bereikbaar is.
Het deel van de Schelde vanaf de Belgisch-Nederlandse grens tot aan de Noordzee wordt meestal de Westerschelde genoemd. Vanaf de Belgisch-Nederlandse grens via Antwerpen tot Gent ligt de Zeeschelde.
De natuurlijke verbindingen tussen de Westerschelde en de Oosterschelde zijn bij de spoorwegaanleg in de 19de eeuw door de Sloedam en de Kreekrakdam afgesloten.
Om de scheepvaartverbinding tussen beide Scheldes te behouden zijn vervolgens het Kanaal door Zuid-Beveland en het Kanaal door Walcheren gegraven. Bij de aanleg van de Schelde-Rijnverbinding is een doorsteek door de Kreekrakdam gegraven.
Wielingen en Oostgat
Bij Vlissingen vormen drie geulen de toegang tot de Noordzee. Dit zijn van noord naar zuid het Oostgat, Deurlo en Wielingen.
De Wielingen is het ruimst en wordt gebruikt door de scheepvaart richting het zuidelijke deel van de Noordzee en het Kanaal.
De scheepvaart richting het noorden maakt gebruik van het Oostgat. Dit is een vaargeul langs de zuidwestelijke kust van Walcheren.
De Westerschelde is niet overal bevaarbaar, omdat het gebied bestaat geulen, zandplaten, slikken en schorren. Grote delen hiervan staan zelden onder water.
Het Schelde-estuarium is een belangrijk natuurgebied. Er komen zeldzame vogels en plannen voor en het is een kraamkamer voor vissen. De natuur wordt beschermd door de Europese Natura2000-wetgeving.
Vakantie
Het gebied rondom de Westerschelde is een favoriete bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de mogelijkheden voor de waterrecreatie en de natuurgebieden die er liggen.
In het stroomgebied van de Westerschelde liggen verschillende natuurgebieden, waaronder het Verdronken Land van Saeftinghe, de Hooge Platen, de Schor van Waarde, de Paulinaschor en de Verdronken Zwarte Polder.
Op de Westerschelde lopen twee recreatieve vaarroutes, tussen Terneuzen en Vlissingen en tussen Terneuzen en Hansweert. Deze trajecten maken deel uit van de Deltaroute.
Aan de zeearm liggen onder meer de historische steden Vlissingen en Terneuzen.
De Westerscheldetunnel onder de Westerschelde verbindt de plaatsen Ellewoutsdijk op Zuid-Beveland met Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Met een lengte van 6,6 kilometer is het de langste tunnel voor het wegverkeer van Nederland.
Tussen de plaatsen Vlissingen en Breskens vaart een veerboot voor fietsers en voetgangers.
Het kanaal Gent-Terneuzen verbindt de Westerschelde met de Belgische stad Gent.